Ballina / Opi / Int (faqja 4)

Opi / Int

Gjeloshaj: Unifikim politik i shqiptarëve në Mal të Zi

Tri partitë kryesore shqiptare në Mal të Zi do të garojnë me një listë të përbashkët në zgjedhjet parlamentare të 16 tetorit, me qëllim, siç është thënë, unifikimin e shqiptarëve në këtë shtet. Nik Gjeloshaj, deputet i Alternativës Shqiptare në përbërjen e deritanishme të Parlamentit, thotë se koalicioni shqiptar do të bashkëpunojë me cilëndo shumicë që do t’i respektojë kërkesat …

Lexo më shumë »

Facebooku, kjo fabrikë e fuqishme?

Në Norvegji ka shpërthyer debati për lirinë e fjalës dhe të shprehjes. Sherr për këtë u bë Facebooku. Kur gazeta ditore me respekt intelektual, “Aftenposten”, postoi një fotografi historike nga lufta e Vietnamit, përgjigjja nga Facebooku ishte e shpejtë: Fotografia-dokument u hoq! Menjëherë reagoi “Aftenposten”. Kjo gazetë bile e akuzoi shefin e medias sociale për censurë. E provokuar nga ky …

Lexo më shumë »

Objekti i djallit që mbrohet n’emër t’Zotit!

Ky objekt është ndërtuar nga mendësia e nga dora e Millosheviqit dhe e Arkanit. Pra është ndërtuar dhunshëm nga vet djalli dhe si i tillë nuk mund të jetë Shtëpi e Zotit, sepse është shtëpi e dhunës. Pavarësisht debatit të ashpër mes palëve në Kosovë në lidhje me objektin e dhunshëm që gjendet në truallin e Universitetit të Prishtinës, në …

Lexo më shumë »

Artikull rrëqethës i vitit 1913, që shpërfaq tmerrin që e vuanin shqiptarët nga pushtimi serb e malazez: “Sa më shumë shqiptarë që vdesin, aq më mirë”!

Ky shkrim i Edith Durhamit është botuar në revistën ‘The Near East’, me 1 gusht të vitit 1913. Durham ka reaguar kundër një shkrimi që në fakt ka qenë dezinformim në lidhje me punën e saj bamirëse në Shqipëri, ku ajo akuzohet se u ndihmonte vetëm të krishterëve. Në përgjigjen e saj shihet se gjendja e shqiptarëve myslimanë dhe katolikë …

Lexo më shumë »

Paloka: Në zgjedhjet e 2017, vetëm me Qeveri që garanton votën e lirë

Partia Demokratike ka forcuar çdo bindje dhe po angazhohet në aksionin e saj politik për të bërë të mundur që në zgjedhjet parlamentare të 2017 të mos shkohet me këtë Qeveri. Nënkryetari, Edi Paloka, tha se beteja elektorale e Dibrës evidentoi çdo fakt se mazhoranca qeverisëse nuk garanton votën e lirë, ndaj ai tha se do përdoret çdo mjet, përfshirë …

Lexo më shumë »

Mos e prekni kishën në kampusin e UP-së!

Kisha e papërfunduar ortodokse në kampusin e Universitetit të Prishtinës dhe fati i këtij objekti zgjojnë interesim të madh në shoqërinë kosovare. Pothuaj secili e ka një version të veten se si duhet vepruar me kishën, të gjitha këto propozime me karakter të intervenimit fizik, nga rrënimi e deri te shndërrimi i saj në hapësirë muzeale. Qëllimi i këtij shkrimi …

Lexo më shumë »

‘Lyp hise, gjeje belanë’

Shumë gra kosovare hezitojnë që të kërkojnë pjesën e vet të trashëgimisë familjare, duke besuar se pasuria e paluajtshme i takon vetëm burrave. Shoqëria kosovare ende funksionin sipas sistemit patriarkal, ku gratë nuk e gëzojnë të drejtën për trashëgimi familjare. Kjo ndodhë në shumicën e rasteve kur pronat e paluajtshme nuk janë regjistruar në emër të grave, apo edhe në …

Lexo më shumë »

Modeli i keq i një gjenerate

Nga “street fighter” (Boksier rruge) në idhull të adoleshentëve. Nga këtu merr udhë një histori e gjatë këngësh, tekstesh dhe klipesh e reperit që vazhdimisht prodhon lajm. Ca anglisht, ca shqip! Më pas shqipja dhe anglishtja që ngatërrohen aq shumë sa është e vështirë të kuptosh në fund të një këngë se ku fillon njëra dhe ku mbaron tjetra dhe …

Lexo më shumë »

Shqiptar apo Kosovar: Dilemat identitare

Reagimet sporadike dhe emocionale që ditët e fundit e kanë përfshirë sferën shqiptare mbi manifestimin në arenën ndërkombëtare të ekipit futobollistik kosovar nxjerrin në shesh nevojën e shtruarjes së domosdoshme të një debati të mirëfilltë intelektual në relacionin Kosovë – Shqipëri. Këso lloj fërkimesh janë pasojë nga opcioni i zgjidhur i krijimit të shtetit të Kosovës. Në fakt, kjo rrugë …

Lexo më shumë »
lajme.infosite.allajme.infosite.co